Op 15 juni 2011 is de batcam online gegaan. Van de 21 camera's in en rondom het pand heb ik de 4 leukste geselecteerd. Omdat de groep vooral aan de noordkant actief is, heb ik 2 camera's gekozen die de noordelijke binnenmuur in de gaten houden. In de week voor 15 juni waren veel vleermuizen rondom camara 16 actief, dus ook deze camera staat nu online (nadat ik deze even heb schoongemaakt).

Camera's vanaf 15 juni. Er zijn 4 camera's online, 3 binnencamera's (nr 4,5 en 9) en 1 buitencamera (nr 14). De vleermuizen bevinden zich lang niet altijd voor de camera's. Met een camera valt namelijk maar een heel klein stukje van de enorme spouwmuur te bekijken. Op de binnencamera's zijn gedurende de dag heel af en toe vleermuizen te zien, de meeste 'rennen' snel voorbij. Veel mensen denken dat vleermuizen overdag slapen, dat is dus niet zo!. Voor camera 9 (degenen met de zwarte warmtemat) zijn op de nacht van 16 op 17 juni vanaf 22:00 vleermuizen in beeld geweest. In de nacht van 17 op 18 juni heeft een vleermuis continu kiekeboe met de camera gespeeld (hoofd door gat in muur en weer terug). De vleermuizen op de buitencamera komen wel op voorspelbare momenten voorbij zetten. Elke nacht tegen de avondschemering (momenteel tussend 22:30 en 23:15) vliegen dieren naar buiten. Vervolgens zwermen de hele nacht vleermuizen voor de camera's. Op de nacht van 16 op 17 juni heb ik de hele nacht zwermende dieren op de webcam gezien, ondanks het matige weer (vleermuizen zijn namelijk insekteneters, met harde wind en regen zijn minder insekten beschikbaar, dus zullen minder vleermuizen 'uit' jagen gaan). Ook in de nacht van 18 op 19 juni vlogen continu vleermuizen voor de camera's. Ik hoop binnenkort een weerstation te installeren, dan is het makkelijker te voorspellen of de vleermuizen binnen of buiten zitten.

16 juni 2011. Een drietal vleermuisvrijwilligers heeft het aantal vleermuizen in de kolonie in Waddinxveen geteld. Ondanks het winderige en koude weer telden ze 131 uitvliegers aan de noordzijde en 94 aan de zuidzijde (in totaal 225). Het aantal vleermuizen in de kolonie is dit jaar iets minder als voorgaand jaar (toen 299). In Zuid-Holland zijn ook andere verblijfplaatsen van meervleermuizen geteld. In Reeuwijk werden 406 (!!) meervleermuizen geteld, een absoluut record. Met andere bekende groepen ging het helaas een stuk minder goed. De groep in Aerlanderveen was verdwenen (hopelijk zijn de dieren verhuist naar een onbekend adres en niet bijvoorbeeld per ongeluk ingesloten tijdens een na-isolatie actie), ook de groep in Nieuwveen was weg (verdwenen als gevolg van de renovatie van de voorgevel).

20 juni 2011. Ik heb de binnencamera's in de zuidmuur (nr's 1 en 2) online gezet, aangezien daar continu vleermuizen op te zien zijn. De camera's zijn een beetje vies, maar ik ben bang dat als ik ze nu schoonmaak de vleermuizen schrikken (misschien houden ze niet van de geur van glassex?).

22 juni 2011. Er moet nog veel gebeuren, camera's blijven vies. Nog niet alle camera's draaien, etc. Dus vandaag nog maar weer een klusdag. De buitencamera's lijken wat problemen te hebben, condens voor de lens. En natuurlijk altijd en eeuwig spinnen. Wie er geduld voor heeft, het is erg leuk om te zien hoe een spin precies voor een camera (hun lievelingsplekje volgens mij) een web maakt. Vaak binnen een uur nadat ik hun web heb weg geveegd.

1 juli 2011. De vleermuizen groep woont nu weer volop aan de noordkant van het pand, dus ik heb twee camera's omgewisseld. Bijna dagelijks zijn vleermuizen voor camera 9 te zien. De lens van de camera wordt viezer en viezer. Ik durf de lens nu toch niet meer schoon te maken. Camera 9 bevindt zich in de technische ruimte, de plek waar ik aan het werk ben als ik in Waddinxveen zit. Toch wel gezellig, ben daar nooit alleen. Mijn 'vriendinnetjes' zijn continu hoorbaar vanachter het dunne wandje naar camera 9.

16 juli 2011. Om de zoveel tijd vang ik samen met een groepje vrijwilligers een aantal meervleermuizen op vliegroute om in detail het reproductiesucces van de groep te onderzoeken. Gisternacht ondanks de regen veel dieren gevangen. Het aantal gevangen jonge dieren was opmerkelijk hoog: 16 van de 26 dieren. Een goed jaar dus. De meeste jongen wogen al tussen de 15 en 17 gram. Dat zijn gezonde jongen die een goeie kans maken aankomende winter te overleven. We vingen ook een jong van 11 gram, een laatkomertje. Met de regen van afgelopen tijd heeft een dergelijk jong weinig gelegenheid om op te vetten en zal mogelijk aankomende winter niet overleven. Meervleermuizen hebben, net als alle andere vleermuizen, weinig natuurlijk vijanden. De winter vormt een belangrijke bottleneck. Voor zover bekend overleeft ongeveer 30% van de jonge dieren de winter. Meervleermuizen die hun eerste winter overleven kunnen tot 20 jaar oud worden.
In Waddinxveen staan ook Infraroodpoorten opgesteld, zodat ik kan bijhouden welke individueen in de kolonie aanwezig zijn. Bij een snelle inspectie van de resultaten viel op dat het merendeel van de volwassen dieren al weg was (op weg naar hun winterverblijven). Op dit moment zijn dus nog vooral jonge dieren en een paar oude tantes en oma's aanwezig. De groep meervleermuizen in Waddinxveen blijft vaak nog tot eind september intact. Op andere plekken in Nederland zijn de kraamgroepen al uiteen gevallen. De volwassen vrouwtjes zijn naar het zuiden en de jonge dieren zoeken elkaar op in een centraal gelegen 'hoofdverblijf'.

22 juli 2011. Vandaag weer alle camera's geinspecteerd. De camera in de koof bleek druk gebruikt (zie ook hoogtepunten voor videobeelden), dus deze heb ik nu live gezet. Andere minder gebruikte camera´s heb ik nu even uit gezet. Rond camera 9 is het nog steeds heel druk. Heel leuk, tijdens de avond schemering verlieten eerst de oudere pubers hun plek voor de camera. De 2 jonkies vlogen pas naar buiten toen alle andere al weg waren. Vanuit de technische ruimte kon ik ze duidelijk langs de muren horen lopen. Niels de Zwarte heeft vandaag een grote groep mensen meegenomen om naar de meervleermuizen te kijken. Het gaat om een vleermuisexcursie van KNNV afdeling Gouda. De 28 excursiedeelnemers hebben genoten van het spectakel. Toevallig zaten alle, 138 !!! meervleermuizen aan de noordkant (de kant waar Niels stond). Ik stond samen met nog één excursiedeelnemer aan de zuidkant en wij hadden helemaal geen uitvliegende vleermuizen (gelukkig wisten we dat eigenlijk al). Nu is 138 dieren in week 29 iets minder dan gemiddeld waargenomen in de afgelopen 6 jaar (dat gemiddelde ligt rond de 170 dieren), maar aangezien het totaal aantal dieren op 16 juni ook al lager lag, mag ik niet klagen met die 138 dieren. Vooral als je bedenkt dat dit voor jonge dieren zijn. Dan is het reproduktiesucces van de groep toch nog behoorlijk geweest, ondanks de slechte zomer. Meestal krijgt ongeveer 70% van de volwassen vrouwtjes elk jaar 1 jong, even rekenen, dan zouden we dit jaar maximaal 157 jongen moeten hebben. Rond de 138 (incl nog een paar volwassenen) is best goed. En let wel: de sterfte van de jongen in de eerste week is altijd best hoog.

30 juli 2011. Vandaag even gekeken waarom nauwelijks dieren voor webcam camera's 9 en camera in de koof te zien zijn. Volgens mij zijn meervleermuizen toch een beetje camera schuw, ze zitten nu weer allen aan de zuidkant (en die had ik net weer uitgezet). Voor camera 2 en 6. Camera2 heeft het zelfs zo goed gedaan dat ik nu een geheel zwart beeld zie, ojee, hopelijk dat de camera het nog doet. En 6, tja, ook daar is nu niks meer op te zien behalve heel mooie close-up keuteltjes. Toch maar weer binnenkort even camera poetsen...
Webcam inrichten